En røykvarsler er den billigste måten man kan forsikre seg selv, familien og verdiene sine på. Det finnes flere forskjellige typer røykvarslere og noen har ulik levetid. Alt for mange nordmenn har gamle røykvarslere som har nedsatt reaksjonsevne eller kanskje ikke fungere i det hele tatt, så det er viktig å kjenne levetiden til røykvarsleren du har i hjemmet og test reglemessig om de fungerer.
Du må også være sikker på at du har plassert røykvarslerne riktig i boligen din slik at den reagerer tidsnok om det skulle oppstå en brann.
Ionisk røykvarsler
Tradisjonelt sett har ioniske røykvarslere vært standard i norske hjem. For å se om din røykvarsler er ionisk, så kan du se etter et merke der det står "radioaktiv" eller "radioactive".
Ioniske røykvarslere fungerer slik at den har et radioaktivt stoff inni seg som kan oppdage røykutvikling. Stråling fra røykvarsleren sendes ut i rommet og hvis den skulle treffe en gasskilde så vil strålingen bli positivt ladet og trekkes mot en plate i røykvarsleren som er negativt ladet. Dette gir signal til røykdetektoren at nå er det røykutvikling i rommet og alarmen vil da gå.
Radioaktiviteten i en ionisk røykvarsler er ikke helseskadelig over lengere tid. Dette er fordi etter en stund så vil Americum, som er det radioaktive stoffet i denne type røykdetektor, brytes ned innen 10 år. Det er derfor viktig å bytte ut disse røykvarslerne ganske ofte.
Optisk røykvarsler
Denne typen røykdetektor har blitt mer og mer vanlig. En optisk røykvarsler bruker lys til å fange opp røykutvikling. Den har en lyskilde som sender en lysstråle ut i rommet via en linse.
Når lysstrålen blir brutt av røyk som oppstår vil det gi registreres på en fotoelektrisk sensor i varsleren og utløser alarmen.
En optisk røykvarsler reagerer veldig raskt på røyk med store partikler som f.eks. ulmebrann. Moderne optiske røykvarslere reagerer også raskt på svart røyk og tar åpen flammebrann.
Seriekoblet røykvarsler
Seriekobling av røykvarslere er helt klart det beste alternativet. Går alarmen på en røykvarsler så vil resten av røykvarslerne i huset også begynne å pipe.
Det finnes både trådløse og ikke-trådløse seriekoblet røykvarslere. De fleste man får kjøpt i dag er trådløse og er enkel å installere.
Kjøper du en pakke med flere røykvarslere så er disse koblet sammen fra før. Enkelte lar deg koble sammen så mange som 30 stykk.
Smart røykvarsler
En annen type røykvarsler som har blitt populær i det siste sammen med økningen av Internet of Things (IoT) teknologi er smart røykvarsler. Hva gjør disse forskjellig fra andre typer brannvarslere?
Du får større kontroll over røykvarsleren via en app på smarttelefonen din. Hva du kan kontrollere varierer fra merke, men noen lar deg kontrollere hvor mange desibel den gir fra seg når den piper og du kan velge å skru den av f.eks. mens du lager mat. Du kan også få varsler på telefonen din om brannalarmen går mens du ikke er hjemme.
Plassering av røykvarsler
Hvis det skulle begynne å brenne i et lukket rom vil det ta lang tid før en røykvarsler utenfor rommet reagerer. Det er derfor viktig at du plasserer røykvarslere i alle rom som har en dør imellom de. Har du en åpen løsning imellom stue og kjøkken så er det nok med kun en røykvarsler som dekker begge.
Har du en bolig med flere etasjer skal det plasseres minst en røykvarsler i hver etasje.
Del med noen du kjenner
Les flere nyttige artikler på vår kunnskapsportal